Informare FSE Spiru Haret – intalnire Senat 29 octombrie 2013

Către sindicatele afiliate

În atenţia doamnei/domnului preşedinte

 

Dragi Colegi,

 

Astăzi, 29 octombrie 2013, a avut loc, la solicitarea Federaţiei Sindicatelor Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, o întâlnire la Senatul României între reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de învăţământ, ai studenţilor, ai elevilor, ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale şi senatori din Comisia pentru Învăţământ. Discuţia a fost axată pe solicitările FSE „Spiru Haret“ privind debirocratizarea actului didactic, modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi a Legii Dialogului Social şi creşterea finanţării alocate sistemului de învăţământ. De asemenea, s-a discutat şi despre proiectul de descentralizare potrivit căruia palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare vor trece în patrimoniul consiliilor locale/consiliilor judeţene. În ceea ce priveşte acest subiect, Guvernul intenţionează să treacă unităţile respective în coordonarea administrativă a autorităţilor locale, urmând ca directorul să dea concurs în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei şi să semneze contractul de management cu primarul/preşedintele consiliului judeţean, în baza unei hotărâri a consiliului local/consiliului judeţean. Atât în discuţiile purtate în cadrul întâlnirii informale de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, cât şi astăzi la Senat, FSE „Spiru Haret“ a susţinut introducerea unor amendamente în proiectul de lege, în sensul în care să apară explicit că Palatul Naţional al Copiilor va rămâne în subordinea MEN, iar spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea cluburile elevilor, cluburile şcolare sportive şi palatele copiilor să nu poată fi înstrăinate sau să li se schimbe destinaţia în alte scopuri decât cele educative. Federaţia noastră a mai susţinut ca directorii acestor instituţii să provină din rândul cadrelor didactice.

FSE „Spiru Haret“ consideră că, în condiţiile în care s-ar asigura o finanţare în concordanţă cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale, nu ar mai fi nevoie de descentralizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În privinţa birocraţiei, doamna secretar de stat Valentina Duminică şi-a luat angajamentul că, în două săptămâni, va veni cu un document privind debirocratizarea actului didactic, atât pe linia inspectoratelor, cât şi pe linia ARACIP.

Legat de Legea Dialogului Social, ministrul Mihnea Costoiu a spus că proiectul urmează să intre în dezbatere publică în perioada imediat următoare. Preşedintele FSE „Spiru Haret“ a susţinut că este necesară o schimbare a acestei legi în ceea ce priveşte încheierea contractelor colective de muncă la nivel de unităţi/instituţii de învăţământ, argumentând că prevederile legislaţiei actuale nu ţin cont de specificul sistemului de învăţământ preuniversitar, respectiv numărul foarte mare de unităţi cu personalitate juridică. Mult mai eficient ar fi ca negocierea şi semnarea acestor contracte să fie făcute la nivel de inspectorat şcolar, având în vedere şi bunele practici din trecut.

În ceea ce priveşte modificarea Legii Educaţiei Naţionale, ministrul Mihnea Costoiu a precizat că, la nivelul ministerului, negocierile cu reprezentanţii sindicali au început deja şi că ele vor fi finalizate în termenul cel mai scurt.

Tot astăzi, a avut loc şi o dezbatere privind finanţarea învăţământului, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, ai părinţilor, ai studenţilor, ai elevilor şi ai Guvernului. În cadrul discuţiilor, preşedintele Marius Nistor a solicitat tuturor celor prezenţi, ca sub sloganul „Uniţi pentru o educaţie de calitate“, să se constituie o alianţă care să determine clasa politica să aloce 6% din PIB pentru Educaţie şi să organizeze în comun acţiuni care să permită atingerea acestui obiectiv. Solicitarea preşedintelui FSE „Spiru Haret“, susţinută şi de Federaţia Asociaţiilor de Părinţi, nu a avut ecou în rândul tuturor celor care au participat la această dezbatere, unii dintre ei preferând în continuare acţiunile solitare. Cu toate acestea, Marius Nistor a lansat invitaţia părinţilor, elevilor şi studenţilor, să se alăture Campaniei FSE „Spiru Haret“ cu deviza „Apel pentru Educaţie“ şi să vină la acţiunea din 4 noiembrie din faţa Palatului Parlamentului.

Cu stimă,

 

Marius Ovidiu Nistor

Preşedinte FSE „Spiru Haret”

Distribuie articolul pe retelele de socializare: