Comunicat FSE Spiru Haret 18 oct 2013- Referendum actiuni de protest

Referendum pentru declanşarea acţiunilor de protest

 

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a luat act cu surprindere de declaraţiile primului ministru al României, domnul Victor Viorel Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexării salariilor în anul 2014. FSE „Spiru Haret“ consideră că fără o majorare a veniturilor angajaţilor din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reacţiona prin ample acţiuni de protest. „Promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de aşteptare în educaţie. Nu poţi să ieşi să spui că învăţământul trebuie să fie prioritate naţională, să spui că angajaţii din învăţământ trebuie recompensaţi la adevărata lor valoare şi, pe urmă, să vii să amâni orice negociere privind salarizarea personalului din şcoli. Pot să îl asigur pe domnul Ponta că nu vom accepta această situaţie şi vom reacţiona. Mai mult decât atât, ţin să îi amintesc premierului că a ajuns în această funcţie şi în urma votului dat de angajaţii din învăţământ, care au fost privaţi de aproape toate drepturile de fosta guvernare. Nu trebuie uitat că veniturile din învăţământ sunt cu circa 30% mai mici decât erau în 2009, în condiţiile în care ceilalţi bugetari şi-au recuperat tăierile salariale“, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

În primă fază, sindicatele afiliate FSE „Spiru Haret“ vor organiza, săptămâna viitoare,  întâlniri cu parlamentarii – pe plan local – pentru a le expune problemele cu care se confruntă la ora actuală angajaţii din sistemul de învăţământ şi vor picheta sediile prefecturilor. În măsura în care aceste acţiuni nu vor avea efectul scontat, începând cu 1 noiembrie, FSE „Spiru Haret“ va demara acţiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ.

Aceste acţiuni vin după ce, de la începutul acestui an şcolar, FSE „Spiru Haret“ a încercat, prin diferite mijloace, să determine actualul Guvern să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul educaţional.

Printre revendicările FSE „Spiru Haret“ se numără: modificarea legii educaţiei, alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, o lege specială pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, debirocratizarea actului educational, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice.

 

Departamentul Comunicare şi Imagine

Dragoş Neacşu

Distribuie articolul pe retelele de socializare: