FSE „Spiru Haret“ a transmis o solicitare către Guvernul României, către Ministerul Educaţiei Naţioanle şi către Senat prin care solicită respingerea propunerii legislative intitulate „Lege privind drepturile copiilor cu dizabilitaţi“. FSE „Spiru Haret“ solicită aceasta, în esenţă, deoarece proiectul legislativ îngrădeşte şi limitează dreptul la o educaţie diferenţiată bazată pe pluralismul educaţional şi condamnă elevii cu deficienţe „la izolare socială, la lipsa unei perspective în câmpul muncii şi, în cele din urmă, la o stigmatizare intolerabilă pentru o societate ce se vrea europeană”.
Demersul FSE Spiru Haret este susţinut de specialiştii din sistem, de organizaţiile nonguvernamentale şi de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi.
Mai jos aveti adresa trimisă Guvernului României, iar în pdf materialele cu numere de înregistrare.
Către
GUVERNUL ROMÂNIEI
DOMNULUI VICTOR VIOREL PONTA
PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Supunem atenţiei dumneavoastră următoarele:
La Senatul României, a fost înregistrată, sub nr. B175/2014, Propunerea legislativă intitulată Lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi. Respectiva iniţiativă a fost înaintată Secretariatului General al Guvernului cu adresa nr. XXXV2004/09.04.2014.
Faţă de conţinutul propunerii legislative, vă înaintăm alăturat un punct de vedere elaborat de colegii noştri din 6 unităţi de învăţământ special – Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iaşi, Liceul Special „Moldova” Tg. Frumos, Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iaşi, Şcoala Gimnazială Specială Paşcani şi Liceul Tehnologic Special „Trinitas” Tg. Frumos – prin care specialiştii din sistem resping vehement intenţia de reglementare.
Între motivele pentru care se apreciază că propunerea legislativă se impune a fi respinsă, sunt de evidenţiat: faptul că termenii şi conceptele legate de dizabilitate nu sunt folosiţi corespunzător şi în conformitate cu legislaţia în materie la nivel European şi internaţional; definirea incorectă sau insuficientă a unor termeni şi concepte; imposibilitatea transpunerii în practică a unor prevederi etc.
Concluzia specialiştilor din sistem este că, prin punerea în aplicare a dispoziţiilor cuprinse în Legea privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, elevii cu deficienţe vor fi condamnaţi „la izolare socială, la lipsa unei perspective în câmpul muncii şi, în cele din urmă, la o stigmatizare intolerabilă pentru o societate ce se vrea europeană”.
În aceste condiţii,
Faţă de observaţiile elaborate de cele 6 unităţi de învăţământ special de prestigiu din ţară (şi susţinute de colegii noştri din toate unităţile de învăţământ similare),
Ţinând cont şi de punctul de vedere al responsabililor Departamentului socio-profesional ÎNVÄ‚ŢÄ‚MÂNT SPECIAL al federaţiei (doamna Stela Ciocea – membru al Biroului Executiv şi domnul vicepreşedinte Mirel Pristavu);
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” vă solicită respectuos ca punctul de vedere pe care îl veţi trimite Senatului să fie în sensul că Guvernul nu susţine această iniţiativă legislativă.
În speranţa că veţi da curs prezentei, cu informarea federaţiei noastre despre decizia luată, vă asigurăm, domnule Prim-Ministru, de întreaga noastră consideraţie.
PREŞEDINTE
Prof. Marius Ovidiu NISTOR