5 Octombrie – Ziua Internaţională a „sculptorilor de minţi şi suflete”
Un sculptor porneşte de la un bloc de piatră, având în minte o formă la care trebuie să ajungă. După zeci sau sute de ore cu dalta şi ciocanul în mână, reuşeşte să scoată la lumină forma ascunsă în inima pietrei şi ajunge la o capodoperă.
Pentru dascăl, blocul de piatră este copilul, care păşeşte pentru prima dată într-o grădiniţă. Cu răbdare, pricepere şi multă înţelegere, dascălul „sculptează” mintea şi sufletul copilului, dăruindu-i acestuia cunoştinţe, gânduri, emoţii, mai întâi în ciclul preşcolar şi primar, apoi în cel gimnazial şi, în final, în ciclul liceal.
Însă, în timp ce un sculptor munceşte singur, în învăţământ efortul este cu mult mai complex. Pentru a se ajunge la „forma finală“, este nevoie de contribuţia mai multor persoane; fie că vorbim de educatori, învăţători sau profesori, toţi participă la şlefuirea cunoştinţelor şi modelarea caracterelor copiilor.
Astăzi, 5 octombrie, trebuie să îi cinstim pe aceia care, „dintr-un bloc de piatră“, reuşesc să creeze un absolvent pregătit să ia viaţa în piept.
Astăzi, cu toţii trebuie să le mulţumim şi să le spunem un sincer „LA MULŢI ANI!“ educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor noştri care, indiferent de cât de greu le-a fost, au pus idealul didactic mai presus de mizeriile şi nemulţumirile vieţii de zi cu zi şi ne-au făcut să fim ceea ce suntem astăzi.
La mulţi ani, dragi colegi!
Vă mulţumim pentru că existaţi!
5 octombrie 2014
Marius Ovidiu NISTOR
Preşedinte FSE „Spiru Haret“