Comunicat FSE SPIRU HARET 11 aprilie 2013

FSE „Spiru Haret“ solicită MEN demararea negocierilor privind salarizarea din învăţământ

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a solicitat ministrului educaţiei naţionale, Remus Pricopie, să stabilească un calendar pentru eleborarea unui nou proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi a unui Regulament privind locurile de muncă, care să cuprindă categoriile de personal, sporurile şi condiţiile de acordare. „Solicităm respectarea prevederilor negociate în cadrul Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar.

Potrivit art. 33 din acesta, până acum trebuia să fie finalizate proiectul de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi regulamentul privind locurile de muncă şi sporurile. Nu cerem majorări salariale începând de mâine. Ne dăm seama că situaţia finanaciară din România nu permite acest lucru, însă vrem să stabilim de comun acord un plan de acţiune pentru anii următori“, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

Menţionăm că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. Blocarea posturilor dar şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, au condus la o situaţie care poate oricând să ducă la o tragedie. „La ora actuală nu cred că mai sunt unităţi de învăţământ care să respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Aceste persoane, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. De aceea, pentru această categorie am lansat o petiţie colectivă, pe care sperăm să o semneze atât angajaţii din învăţământ cât şi părinţii. Prin această petiţie solicităm deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare şi plata sporurilor de care au beneficiat persoanele în cauză până în 2009. Spre exemplu, un îngrijitor care lucrează de peste 10 ani în sistem a ajuns să aibă acelaşi salariu ca şi cel care s-a angajat anul acesta, salariu care nu depăşeşte 600 de lei net“, a precizat Marius Nistor.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ apără interesele economice, sociale şi profesionale ale personalului din sistemul educaţional, militează pentru un învăţământ bazat pe calitate şi performanţă, susţinut financiar corespunzător importanţei sale strategice şi recunoaşterii importanţei sociale a meseriei de dascăl. FSE „Spiru Haret“, federaţie constituită în urma fuziunii dintre FSI „Spiru Haret“ şi FEN, reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat.

Director Departament Comunicare şi Imagine

Dragoş Neacşu

Distribuie articolul pe retelele de socializare: