Comunicat comun – 14 iunie 2017 – Apel la responsabilitate

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța solicită tuturor părților direct implicate în funcționarea sistemului de învățământ – instituții de decizie, cadre didactice, beneficiari primari și secundari ai învățământului, organizații sindicale și structuri asociative ale părinților – să analizeze cu responsabilitate situația actuală a Educației românești.

Toate discuțiile din ultimele săptămâni legate de adoptarea Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au scos la iveală o serie de nemulțumiri și au evidențiat unele neajunsuri ale legii pentru care trebuie găsite soluții. Dar rezolvarea nu se obține prin acțiuni care riscă mai degrabă să dezbine sistemul și să genereze conflicte între părinți, cadre didactice, elevi și  sindicate.

Cu toții ne dorim un sistem educațional de calitate, susținut corespunzător din punct de vedere financiar. Însă, pentru atingerea acestui scop, trebuie să apelăm la acțiuni care să nu afecteze interesul major al elevilor și care să se dovedească a fi constructive pe termen lung.

În acest sens, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța solicită public Președintelui României și Primului ministru o întâlnire de urgență, în cadrul căreia să prezentăm problemele cu care ne confruntăm în fiecare zi, fie că vorbim de salarizarea necorespunzătoare, de formarea cadrelor didactice, de siguranța din unitățile de învățământ, de lipsa dotărilor din școli sau de calitatea celor existente sau de susținerea acordată părinților de către stat etc.

Noi – cadre didactice, elevi, părinți, organizații sindicale din educație și structuri asociative ale părinților – împreună reprezentăm o forță și cerem la unison o implicare activă a tuturor factorilor educaționali și politici pentru a putea găsi împreună soluții viabile și responsabile la problemele din sistem. Soluțiile, odată identificate, trebuie să fie asumate politic și aplicate cu consecvență, fără ingerințe de orice altă natură.

 

Vlad ȘTEFAN                                                   Constantin Alexandru MANDA

Președinte CNE                                                             Președinte AEC

 

 

Marius Ovidiu NISTOR                                             Iulian CRISTACHE

Președinte FSE „SPIRU HARET“                                    Președinte FNAIP-IP

Distribuie articolul pe retelele de socializare: