Informare FSE Spiru Haret – descentralizare

Către sindicatele afiliate

În atenţia doamnei/domnului preşedinte

 

Dragi Colegi,

 

Ieri, 24 octombrie 2013, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, Marius Nistor, a avut o întâlnire cu viceprim-ministrul României, Liviu Dragnea, şi cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale(MDRAPL), doamna Sevil Shhaideh. Discuţia, solicitată de FSE „Spiru Haret“, a avut în vedere proiectul de lege al descentralizării şi modul în care acesta va afecta sistemul de învăţământ preuniversitar.

În cadrul întâlnirii, preşedintele FSE „Spiru Haret“, Marius Nistor, a argumentat că inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic nu trebuie să treacă la autorităţile locale, deorece acestea sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi prin intermediul acestora se aplică politica educaţională în teritoriu. Domnul ministru Dragnea a spus că MDRAPL nu a vrut niciodată să transfere aceste instituţii în subordinea consiliilor judeţene şi că aceasta a fost doar o propunere venită din partea uneia din cele patru structuri asociative ale autorităţilor locale. Totodată, ne-a asigurat că în procesul de descentralizare vor intra doar palatele copiilor( fără Palatul Naţional al Copiilor, care rămâne în subordinea MEN), cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare. Din punctul de vedere al domnului Dragnea, trecerea acestor imobile la autorităţile locale va oferi posibilitatea primarilor să investească în ele, multe fiind într-o stare deplorabilă. În ceea ce priveşte procesul instructiv educativ, în urma discuţiei avute, domnul ministru ne-a spus că acesta va rămâne în competenţa Ministerului Educaţiei Naţionale. De asemenea, clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare nu vor putea fi înstrăinate decât cu acordul Ministerului şi, mai mult, cu obligativitatea autorităţilor locale să pună la dispoziţie un spaţiu similar agreat de MEN.

Referitor la conducerea unităţilor în cauză, aceasta va fi asigurată de un director, care va fi ales în urma unui concurs, pe baza unei metodologii aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul discuţiilor avute, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a ţinut să ne informeze că anul viitor va fi investită suma de 150 de milioane de euro din fonduri europene în şcolile începute şi neterminate de guvernele anterioare.

Cu stimă,

Marius Nistor

Distribuie articolul pe retelele de socializare: