Scrisoare FSE Spiru Haret – Presedinte Iohannis 4 iunie 2015

EXCELENŢEI SALE,

         Domnului Klaus Werner IOHANNIS,

         Preşedintele României 

 

 

Domnule Preşedinte,

 

Mâine, 5 iunie 2015, sărbătorim „Ziua Învăţătorului“, o zi în care cu toţii ar trebui să-i cinstim pe cei care ne-au pus pentru prima dată stiloul în mână, pe cei care şi-au dedicat întreaga viaţă pentru a sculpta suflete şi caractere.

Cu această ocazie, domnule Preşedinte, avem rugămintea ca, în mesajul pe care îl veţi adresa colegilor dumneavoastră, să vă asumaţi rolul de mediator, prevăzut de art. 80 din Constituţia României şi să fiţi promotorul discuţiilor „între puterile statului … şi între stat şi societate“, discuţii care să conducă la semnarea unui Acord naţional privind sistemul educaţional.

În discursul de învestitură afirmaţi că „reconstrucţia instituţiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de funcţii şi nici de la strategii pentru următoarele alegeri. Sper că avem cu toţii înţelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Dacă există cu adevărat voinţă politică şi nu doar declaraţii de intenţie, atunci vom lua decizii care conduc la o construcţie durabilă, dincolo de interese partizane şi de moment“. Pentru a nu repeta acele erori din trecut de care vorbeaţi, vă solicităm, domnule Preşedinte, ca, împreună, să răspundem la una din întrebările pe care le-aţi enunţat în discursul în faţa Parlamentului –  „Cum construim un sistem de educaţie performant şi competitiv?“ – şi „să ne aşezăm la masa dialogului şi, plecând de la această întrebare, să construim consens“.

Domnule Preşedinte, aşa cum aţi iniţiat şi aţi reuşit să obţineţi acordul partidelor politice în ceea ce priveşte Acordul politic de creştere a finanţării pentru Apărare, considerăm că puteţi susţine şi media un Acord pentru şcoala românească şi pentru o lege a educaţiei flexibilă şi modernă, care să ducă la debirocratizarea, depolitizarea şi finanţarea corespunzătoare a sistemului.

Oferiţi-le, domnule Preşedinte, mentorilor şi colegilor dumneavoastră ceea ce aşteaptă de 25 de ani. Susţineţi educaţia ca prioritate naţională, atât din punct de vedere strategic, cât şi financiar, întrucât, aşa cum spuneaţi în campania electorală: „Educaţia e cheia succesului, nu doar pentru un om, ci şi pentru o naţiune“!

Domnule Preşedinte, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, în numele celor peste 80.000 de membri ai săi, consideră că, fără consens politic şi social, nu se poate realiza nicio lege a educaţiei care să fie asumată şi respectată de Guvern şi Parlament.

Cu deosebită consideraţie,

Preşedinte

Marius Ovidiu NISTOR

Distribuie articolul pe retelele de socializare: