Comunicat FSE Spiru Haret – 11 martie 2015 – Autoritatile locale refuza sa plateasca cadrelor didactice sumele conform hotararilor judecatoresti

T: Autorităţile locale refuză să plătească cadrelor didactice sumele conform hotărârilor judecătoreşti

 

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET“ avertizează Guvernul şi autorităţile locale că luna martie sau putea transforma în luna protestelor, în condiţiile în care sumele datorate angajatilor din învăţământ de către Executiv, conform hotărârilor judecătoreşti, respectiv restanţele din 2015 şi tranşele I şi a II-a prevăzute de art. 35 alin. (5) lit. a) din OUG 83/2014 nu vor fi plătite la timp şi în totalitate.

Menţionăm că, deşi există o notă trimisă în teritoriu, care precizează că au fost alocate fondurile necesare, la ora actuală, unele dintre autorităţile locale invocă lipsa de fonduri la bugetul local şi blochează întocmirea statelor de plată. „În condiţiile în care Guvernul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a alocat toate fondurile necesare plăţii sumelor cuvenite în urma hotărârilor judecătoreşti, până în 27 martie a.c., considerăm că acţiunile întreprinse de autorităţile locale nu fac altceva decât să creeze o stare de confuzie şi nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ. S-a ajuns în situaţia în care  conducerile unităţilor şcolare sunt obligate să întocmească statele de plată în condiţiile impuse de către unele autorităţi locale, prin diminuarea sumelor cuvenite, altfel riscând să nu poate plăti salariile angajaţilor din învăţământ pentru luna februarie a.c.. Am primit sesizări, atât de la nivelul sectoarelor din Municipiul Bucureşti (sectorul 1 şi sectorul 2), cât şi din ţară (judeţe precum Alba, Caraş-Severin, Cluj)“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

Menţionăm că potrivit discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului României, în luna martie trebuie plătite diferenţele salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea salariaţilor din învăţământ – respectiv restanţele din anul 2015, dar şi două dintre cele patru tranşe aferente anului 2016, în conformitate cu dispoziţiile art. 35 alin. (1) si (5) lit. a) din Ordonanţă de urgenţă nr. 83/2014.

 

Departamentul Comunicare şi Imagine

Dragoş Neacşu

Distribuie articolul pe retelele de socializare: