Comunicat FSE Spiru Haret – 24 iunie 2015 – Federatia „Spiru Haret“ cere MECS sa respecte regulile de dialog social

Federația „Spiru Haret“ cere MECS să respecte regulile de dialog social

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ consideră că ordinul care vine să modifice modalitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat nu face altceva decât să incrimineze și mai mult corpul profesoral și să producă haos în organizarea examenului. „Această plimbare a lucrărilor elevilor dintr-un județ în altul ne arată lipsa de încredere a Ministerului Educației și Cercetării Științifice în personalul din sistem și poate conduce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenați în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un județ la altul. Este o pierdere de timp și de bani, bani care ar fi putut fi acordați examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» Bacalaureatului. În condițiile acestea, nu înțeleg de ce Ministerul Educației, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educației, în sensul de a introduce paza militarizată la Bacalaureat. Și, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noștri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la Bacalaureat. În loc să caute soluții numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupție, MECS ar trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noștri sunt amenințați și chiar agresați, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret“.

De asemenea, FSE „SPIRU HARET“ dezavuează modul în care MECS a emis ordinele privind plata persoanelor care participă la examenele naționale din acest an, fără ca acestea să fi fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, așa cum prevede contractul colectiv de muncă. „Cu toate că au fost majorate cu 5%, sumele care revin membrilor comisiilor de examinare sunt foarte mici în comparație cu munca depusă. În plus, majorarea acestor sume ar fi trebuit să se facă cu minimum 15%, dacă ținem cont de indexările aplicate în învățământ și de inflație. Prin emiterea acestor ordine, Ministerul Educației a desconsiderat parteneriatul social“, a adăugat Marius Ovidiu Nistor.

În ceea ce privește noul proiect al Legii educației, Federația „Spiru Haret“ consideră că discuțiile pe această temă au fost duse în derizoriu înainte de a începe negocierile. „Până să se facă referendumul pentru Legea educației, cred că o să mai termine școala trei generații de elevi. Prin declarații de acest tip, reprezentanții MECS vor doar să creeze aparența interesului de a modifica această lege, când, de fapt, se urmărește deturnarea atenției de la problemele grave care sunt în sistem“, a completat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret“.

 

Departamentul Comunicare şi Imagine

Dragoş Neacşu

Distribuie articolul pe retelele de socializare: