FSE „Spiru Haret“ cere eliminarea definitiva a fondului clasei

FSE „Spiru Haret“ cere eliminarea definitivă a fondului clasei

 

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, ţinând cont de evenimentele care au afectat grav în ultimul timp sistemul educaţional, face următoarele precizări:

Salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivaţia pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinţilor sau a altor factori externi. În acelaşi timp, aşa cum nu suntem de acord cu ideea unora că nu trebuie să se majoreze salariile din învăţământ atât timp cât nu elimini corupţia din sistem, nu susţinem nici sintagma ‹‹când şi-a ales această meserie, cadrul didactic ştia la ce să se aştepte››. „La ora actuală nu se respectă prima lege a ţării: Constituţia. Învăţământul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populaţie. Atât timp cât se dă posibilitatea părinţilor, chiar şi la nivel declarativ, de a strânge fonduri pentru clasă sau şcoală, din învăţământ nu vor fi eliminate aceste practici. Părinţii şi elevii trebuie să înţeleagă că învăţământul este gratuit prin Constituţie. De la lucrurile absolut necesare – precum creta, buretele, hârtia igienică şi dezinfectanţi – până la manualele şcolare, mobilier şi draperii, toate acestea trebuie achiziţionate din fondurile statului. În condiţiile în care la clasă nu există materialele necesare desfăşurării în bune condiţii a actului educaţional, ei trebuie să înţeleagă că nu este vinovat cadrul didactic (care de multe ori aduce bani de acasă), ci autoritatea locală, reprezentată prin primar, şi autoritatea centrală, reprezentată de Guvern. În momentul în care fiecare dintre noi va înţelege acest lucru şi va acţiona în consecinţă, o mare parte din aşa-zisa corupţie mult hulită din sistem va dispărea“, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ nu va susţine niciodată un angajat al sistemului care solicită bani sau alte foloase de la părinţi şi elevi şi va condamna întotdeauna astfel de practici. Însă, consideră că nu trebuie începută o „vânătoare de vrăjitoare“ în sistemul educaţional, ci trebuie identificate soluţiile pentru a elimina orice posibilitate de a strânge bani la nivel de clasă/şcoală, indiferent de cine face această colectă.

Având în vedere toate acestea, FSE „Spiru Haret“ consideră că trebuie adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităţilor de învăţământ în vederea elaborării regulamentelor interne.

 

Departamentul Comunicare şi Imagine

Dragoş Neacşu

Distribuie articolul pe retelele de socializare: