Comunicat APEC 4 dec 2017 – Spunem NU violentei!

ApEC: Spunem NU violenței!

 

 

Alianța pentru Educație de Calitate (formată din Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER) dezaprobă comportamentul violent manifestat de elevi față de cadrul didactic, în cazul de la Școala Gimnazială din comuna Poroschia, județul Teleorman.

Ceea ce s-a întâmplat în această școală este inacceptabil. Pe lângă ancheta Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, considerăm că este obligatoriu ca acest în caz să facă cercetări și Ministerul Educației Naționale, precum și Ministerului Afacerilor Interne.

Acest eveniment regretabil evidențiază una dintre problemele fundamentale ale sistemului de învățământ românesc, și anume aceea că mijloacele teoretice de combatere a violenței nu se regăsesc în practicile cotidiene de la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. De exemplu, conform Regulamentului – cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, la nivelul fiecărei școli ar trebui să activeze o comisie permanentă dedicată prevenirii și eliminării violenței. Din păcate, în multe situații, această comisie funcționează superficial sau deloc.

Având în vedere această situație, solicităm Ministerului Educației Naționale să monitorizeze funcționarea comisiei privind prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității.

Violenţa, sub orice formă – verbală, psihică sau fizică, nu ar trebui să se manifeste nici în spaţiul şcolii şi nici în societate. Ca parteneri în educaţie, indiferent cine sunt agresorii sau persoanele agresate, milităm pentru o educaţie sănătoasă şi un comportament civic responsabil. Au trecut 3 ani de la raportul UNICEF care a dezvăluit statistici alarmante: România are cei mai violenţi elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din toate statele lumii civilizate, însă măsurile necesare reglării acestei situații rareori s-au concretizat. Considerăm că, de multe ori, aceste comportamente nocive sunt deprinse fie din familie, fie chiar din sala de clasă, ceea ce relevă existența unei probleme sistemice.

Educaţia este pilonul de bază al unei societăţi sănătoase. O naţiune nu poate nici să evolueze și nici să performeze dacă sistemul de învăţământ este deficitar şi prezintă numeroase carenţe.

 

Consiliul Național al Elevilor, Preşedinte: Ioana BĂLTĂREȚU

Asociația Elevilor din Constanța, Preşedinte: Alexandru MANDA

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar,  Preşedinte: Iulian CRISTACHE

Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Preşedinte: Marius Ovidiu NISTOR

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Preşedinte: Simion HANCESCU

Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”, Preşedinte: Anton HADĂR

Distribuie articolul pe retelele de socializare: